Acties socialistische vakbond

TLV betreurt de ongenuanceerde benadering vanwege de socialistische vakbond tegenover de Belgische transportbedrijven. De acties deze ochtend doen immers uitschijnen dat de volledige Belgische transportsector zich bezondigt aan sociale dumpingpraktijken. Niets is minder waar.

Niet iedere Belgisch transporteur is aandeelhouder van een buitenlandse transportfirma. TLV betreurt het dan ook sterk dat de berichtgeving deze ochtend alle Belgische transportbedrijven over dezelfde kam scheert. Alsof alle Oost–Europese bedrijven eigendom zijn van een Belgische aandeelhouder. Het merendeel van de Belgische transportbedrijven heeft geen band met een buitenlandse vestiging. Veel Oost–Europese nummerplaten zijn ook echte Oost-Europese bedrijven die nu éénmaal gebruik maken van het basisprincipe van vrij verkeer van diensten in de EU. Dus bedrijven zonder band met een Belgische moeder. En ja, bepaalde Belgische bedrijven hebben een buitenlandse vestiging, met echte activiteiten in de thuisstaat. Geen postbusbedrijven met andere woorden.

Er zijn verschillende aanleidingen waarom Belgische bedrijven zich genoodzaakt zien om een buitenlandse vestiging op te richten: de enorme druk op de prijzen vanwege de opdrachtgevers, de minimale winstmarges in de sector die ervoor zorgen dat de klant de goedkoopste vervoerder zoekt… . En in de huidige internationale context is de Belgische vervoerder per definitie de duurste! Uiteraard dient een vestiging in het buitenland te voldoen aan alle voorwaarden. In het kader van het Plan voor Eerlijke Concurrentie in de transportsector, ondertekend door de werkgevers- EN(!) werknemersorganisaties, is TLV vragende partij voor meer gerichte controles op buitenlandse bedrijven.

TLV is uiteraard gekant tegen socialedumpingpraktijken, cabinecamperen en elke vorm van onmenselijke behandeling van chauffeurs. Maar TLV wenst tevens te benadrukken dat niet iedere Belgische transporteur sociale dumping organiseert! Integendeel!

Gepubliceerd op 23/03/2018

deMarketeer_TLV_website_Banner word lid_111010.jpg
Vind een transporteur of logistieke dienstverlener

TLNplanner_internet_TLV.gif